Sista mötet för hösten

..och så kom Lucia. Och till sist ”Tomten”
Till slut fick man, för andra gången i PUV:s historia, stänga ytterdörrarna och beklaga att nu var det knökafullt och inga flera sittplatser fanns och inga fler medlemmar kunde släppas in.
Men innan dess hade medlemmar i en aldrig sinande ström fyllt det vackra kyrkorummet, tills ca 500 personer hade räknats in. De flesta efter att ha inmundigat glögg – vad annars? – med traditionellt tillbehör, nämligen pepparkakor. . Ett bildspel med muntra tänkvärdheter och en inblick i styrelsens bitvis jordnära arbete rullade på skärmarna under rubriken ”Medan vi väntar..”
Sedan handlade det om ”Jul i Astrids värld” och Leif Adolfson kåserade och sjöng och Ingmar Hedberg spelade till. Och inte bara Leif sjöng – åhörarna inviterades att delta. Sålunda sjöngs det av hjärtans lust om ”Sockerbagaren han bor i staden”, ”Tre gubbar, tre gubbar,” ” Mössens jul” och andra sånger som hör julen till och som alla far- och morföräldrar förväntas kunna. Och hörbarligen kunde.
Trevligt var Leifs kåseri, där han skickligt sammanfattade välkända episoder ur det som är snudd på vår nationallitteratur. Där dök Pippi upp, Maddicken följde efter, Emils tabberas och Kommandoran måste bara vara med och Lotta på Bråkmakargatan avslutade kavalkaden. Ljusen, de tusen, tändes eller snarare sjöngs det om unisont och det skulle inte bli sista gången den dagen.
Efter kaffepausen blev det en snabb och utmärkt informationsstund på runt fem minuter, signerad av PUV:s sekreterare, Britt Segerberg. Huvudbudskapet: gå in på vår hemsida!! Där finns massor med information. Och läs om vad som mer hänt inom PUV, t ex reportagen från föreläsningar, resor och studiebesök.
Gunnar Carlberg, PUV:s ordförande höll en kort parentation över de medlemmar som gått bort under året. De som inte var där kan inte föreställa sig hur tyst det kan bli när ca 500 personer står upp, tysta under en tyst minut.
Ulriksbergskyrkans personal blev mangrant uppkallad på podiet, fick varma ord och tack från ordföranden och blommor från styrelsen och applåder från publiken.
Så kom hon då, årets PUV-Lucia, hemmahörande med sitt följe på S:t Sigfrids musiklinje. Vackert, välordnat, välrepeterat. Det sjöngs och det sjöngs vackert, kända svenska Lucia-sånger men även några engelska carols och minst en ”ny” Lucia-sång med garanterat modernt stuk men mycket angenäm att lyssna till.
Som traditionen kräver kröntes Lucia av vår ordförande med ett vackert smycke, mer sång och därefter skred Lucia med sitt följe ut, åtföljd av dånande applåder. Ytterligare en avbockning av de händelser som leder fram till jul.
Till slut skulle hemförlovningen ske, och det gjordes när vår ordförande reciterade ”Tomten”. Och till slut sjöng vi alla stående ”Nu tändas tusen juleljus”, medan texten omtänksamt nog rullade på de stora dukarna i salen. Och så önskade vi varandra God Jul.
Så var ännu en händelserik termin slut och de flesta hittade sina kläder, trots varningar om att klädhängarna bågnat och omdisponeringar av kläderna hade måst göras. Inom PUV händer det alltid något. T ex under nästa termin! Som sagt: kolla på hemsidan!!Text och Bild: TORSTEN PERSSON