Rekordtillväxt, friare liv och ökade klyftor

Kinas utveckling till en ekonomisk stormakt med oavbruten tillväxt har inte varit gratis. Resultatet har blivit ökade klyftor och en omfattande miljöförstöring. Luften i Peking är allt annat än hälsosam.

Det berättade journalistparet Agneta Engqvist och Göran Leijonhufvud på den fjärde föreläsningen i serien om Kinas historia. De har jobbat i många år för olika medier i den kinesiska huvudstaden. Den försämrade miljön i Peking gör att de nu bor där allt kortare perioder av året.

Efter 30 svåra år under Mao Zedong kom 30 goda år under Deng Xiaoping. Kulturrevolutionen följdes av en period av ekonomisk utveckling. Mannen bakom den är Deng Xiaoping, som tillbringat flera år i väst och sett hur marknadsekonomi fungerade. Inspirerad av detta öppnade han för privat företagande och släppte in utländskt kapital i Kina.

Framgångarna har inte låtit vänta på sig. Många människor har fått det bättre. Kina har till exempel varit med om en vit revolution, där tvättmaskiner och hushållsmaskiner blivit nära nog standard i kinesiska hem.

Allt fler kineser åker bil. Cyklisterna har blivit färre. Åsnekärrorna på Pekings gator har nästan försvunnit. Både Ikea och Mc Donalds finns i Kina sedan många år. Reklamskyltar är vardag. Folk klär sig färggrannare. Peking har blivit en fantastisk restaurangstad.

Ett annat tecken på utveckling är att Kina i dag har en miljard mobiltelefonabonnemang på en befolkning på 1,3 miljarder.

– En plump i protokollet om Deng är den blodiga massakern som slog ner studentprotesterna på Himmelska fridens torg 1989, konstaterade journalistparet.

Text och bild: ROLF WENANDER