Döden på operascenen

EN LÄKARE GÅR ROND BLAND SJUKA OCH DÖENDE ROLLGESTALTER I OPERANS VÄRLD.

Med espri, humor, faktakunskap och med glimten i ögat tog musikseriens första föreläsare för terminen: författaren och läkaren Eddie Persson sig an det till synes allvarliga ämnet: Döden på operascenen.

Som inledning beskrevs dramatiska och faktiska dödsfall på scenens tiljor. Under det – trots ämnet – underhållande föredraget presenterades en imponerande och gedigen statistik över synnerligen hög dödsfallsprocent bland speciellt sopraner och hjältetenorer medan mezzosopraner och basar påfallande ofta överlevde föreställningarna.!

Annan lika upplysande statistik visade exempel på redskap och vapen vid hjältinnors och hjältars dramatiska bortgång. Föreläsaren avrådde auditoriet på det bestämdaste från att testa de recept som visades på gångbara giftblandningar lämpliga endast i operasammanhang.

Intressant var också informationen att Antonia (Hoffmans äventyr av J. Offenbach) dör i en hjärtåkomma som först sextio år senare kunde medicinskt bevisas.

Föredraget avslutades med en ”rysare” från slutscenen i Poulencs Karmelitsystrarnas samtal där sexton sköna nunnor avrättas sjungande – allt färre och färre – i en ljuvligt vacker slutkör till giljotinklingans rytmiska fallande! Trots allt – föreläsaren avtackades med en rungande applåd!

Text: Gunnar Carlberg