Dokumentärfilm – ett sätt att bevara för framtiden – 2015-09-22

MATS HARRYSSON, DOKMENTÄRFILMARE, VÄXJÖ

Så satt vi där i Ulriksbergskyrkans stora sal, en stor samling ljusa huvuden, förväntansfulla som inför barndomens matinéföreställningar.
Håkan Klasander inledde med att presentera innehållet och föreläsaren, dokumentärfilmaren Mats Harrysson. Håkan nämnde i sitt inledningsanförande, föregångare till Mats, bland annat Einar Nihl.
Jodå, denne bygdefilmare var känd av Mats, han hade digitaliserat Einars gamla filmer och även Jan-Erik Anderbjörks filmer. Dessa herrar och andra med dem från den tiden, skulle knappt tro att vi nu filmar barn och barnbarn med vår mobiltelefoner.
Mats visade upp en modern kamera, som inte var större en två cigarettpaket och tog högupplösta bilder och med digitalt ljud.

Det var annat förr berättade Mats, då vägde kameran 12 kilo, fick bäras på axeln och gick illa åt den som bar omkring denna pjäs. Inget ljud togs upp, utan man fick ha en fjäderuppdragen bandspelare med sig.
Den tunga kameran hade Mats när han jobbade på TV i Stockholm 1968 och gjorde inslag i programmet FOKUS, Måndagskvällar och naturprogram där även Nils Linman medverkade. Någon mer som tänkte på Humle och Dumle?
Mats arbetade ihop med en rad av denna tids tv-personligheter, både i TV 1 och så småningom TV 2, som startades med 860 anställda.

Mats visade oss sedan avsnitt ur sina kommande filmer, bland annat ”Minnen som bleknar”. Den filmningen bygger på idén att han ville dokumentera personer som var mellan 85 till 100 år och som kunde berätta om livet i Växjö under 30- och 40 talen. Tack Mats, det blev några känslosamma minuter med personer som hade klara minnen och röster, men som nu tystnat.
Mats visade sedan utdrag på andra filmer han själv tagit, vackra, känslosamma och medryckande för oss i publiken. Man inser egentligen hur viktig historiedokumentationen är för att vi ska få en helhet i vår tillvaro och vara ödmjuka inför människoöden och naturen.
Till sist fick vi göra en resa som nästan tog andan ur oss, Mats ihopklippta två filmer om ”Bräkneån”.
Ett forsande vatten genom skogarna i Kronoberg och Blekinge där människor på olika sätt under århundraden dragig nytta av dess kraft och källa till liv. Mats skildringar av människor som lever och verkar i närheten av denna åder lämnar ingen oberörd.
Tack alla som medverkat till att vi får ta del av dessa mästerverk.
Text: BO SKANDEVALL
Bild: BJÖRN W STÅLNE