Winston Churchill – 2015-09-17

BENGT LILJEGREN, HISTORIKER OCH FÖRFATTARE, LUND

Winston Churchill var rätt man på rätt plats i rätt tid. Så sammanfattade historikern och författaren Bengt Liljegren den brittiske statsmannens insats under andra världskriget. Bengt Liljegren berättade om den andra delen av sin bok om Winston Churchill i föreläsningsserien i litteratur med engelska tema.

Churchill varnade redan tidigt för Hitler, men talade för döva öron. Under 30-talet var Churchill en fördetting. Han hade tvingats avgå som marinminister efter att Storbritannien och dess allierade förlorat ett slag vid Gallipoli, vid ett misslyckat försök att inta Istanbul.

Men Churchills tid skulle komma. Han gjorde först come back som marinminister vid krigsutbrottet 1939, och när Neville Chamberlain avgick 1940 blev han premiärminister. Så småningom stod han och Storbritannien ensamma mot Hitler som lagt under sig större delen av Europa. Därför blev han strålande glad när Japan anföll USA:s flottbas i Stilla havet: Pearl Harbour. Då gick USA in i kriget.

För Churchill fanns inget annat än att tvinga Tyskland till ovillkorlig kapitulation, något som flera brittiska politiker varit emot. Britterna gillade Churchill. Han höll dem på humör med eldande tal. Han besökte bombade och krigshärjade platser.

Till slut kom kapitulationen i maj 1945. Bengt Liljegren spelade upp en journalfilm som visade hur tiotusentals människor stod framför balkongen på Buckingham Palace och jublade när Churchill trädde ut, flankerad av kungafamiljens medlemmar och gjorde sitt V-tecken.
Senare samma år förlorade Churchill, märkligt nog, valet.

Hans andra regeringsperiod i början på 50-talet var ingen succé. Han hade svårt att avgå men gjorde det till slut och var sedan en välsedd gäst hos skeppsredaren Aristoteles Onassis på Rivieran. Churchill målade tavlor och fortsatte att skriva som han alltid gjort. Han fick Nobelpriset i litteratur 1953 men var besviken över att det inte var fredspriset.

Han dog 90 år gammal 1965 och fick en pampig statsbegravning.

Text och bild: ROLF WENANDER