Om litterära celebriteter och mediala genier – Thorbjörn Forslid, Professor, Lund

 

Med ett rappt och högt tempo förde föredragshållaren oss genom några av århundradens celebriteter och genier som PO Enqvist med norrländskt patos, Agneta Pleijels familjerelationer, Knausgård som författar-pappan med barn och familjeomsorg.
Genier från Horatius’ muntliga berättande fram till nationalskalden och ämbetsmannen Tegner och övriga romantiska genier under 1800-talet och till marknadsförfattarna som skriver för pengar.

Fokus låg mest på författarna som de viktiga personer de var,men sedan kom nykritiken – att tolka texten, intryck och värdering och dess påverkan. I fortsättningen kom författaren åter med prestation och funktion, kändisskap och celebritetskultur och offentligt medverkande.
Varumärkets betydelse påpekades med exempel som Lo-Johansson, Piraten och Mark Twain. Många blir en del av filmindustrin och det utvecklar den litterära turismen.

Ett intressant och omfattande föredrag som avslutades med Astrid Lindgren som ledande i barnet i världen och kritikern John Landqvists beska synpunkter om Pippi Långstrump 1964.

Så kan det bli !!

Text: Ewa Stina Erlandsson

Foto: BWS