Litteratur – Anne Swärd – 2018-09-20

Den tändande gnistan

*

*

Vid höstens första litteraturföreläsning fick vi stifta bekantskap med romanförfattaren Anne Swärd. Hon berättade om sin väg in i skrivandet. Hon talade om de bilder som hon samlar i sitt inre och som hon sedan på olika sätt kan ta fram i sina romaner. Som exempel berättade hon om att hon vid en bilfärd gen en polsk bergsby såg en förfallen villa där det på terrassen satt en man och en kvinna. Hon kände på sig att det fanns en konstig stämning mellan dem. Hon undrade varifrån de kom och varför de satt just där. Denna bild kan man säga är upptakten till romanen Vera, som utkom i september 2017 och hade tagit flera år för henne att skriva. Boken handlar om en ung flyktingkvinnas, nästan ett barns, liv på 1940-talet. Vi får följa henne från Frankrike till Polen och till slut till Sverige.

Med Vera har Anna Swärd skrivit en både skräckinjagande och poetiskt perfekt roman, skriver recensenten Nina Lekander i Expressen.

Hennes första roman Polarsommar (utgiven 2003) blev Augustnominerad men trots detta och att hennes böcker blivit översatta till flera språk och fått fina recensioner är Anne Swärd fortfarande en romanförfattare i det dolda.

Text och bild: Maj-Lis Ulfsparre