Litteratur – Ester Roxberg – 2018-10-04

Dagens föreläsare Ester Roxberg hade, som tema och rubrik: ”Kvinna Mor Författare”.

*

*

Ester Roxberg inledde med att läsa en dikt: ”Lilla människa”, vilken hon skrev i sin ungdom.

Vi fick också höra om hennes barndom. Familjen sålde allt och flyttade till Zimbabve där Ester föddes. Familjen flyttade tillbaka till Sverige då Ester var tre år. Växte upp i Rottne och där fick man inte sticka ut. Gick i högstadiet i Braås, en tuff och stökig miljö. I den miljön växte intresset för skrivandet. Hon kunde sitta på bussen och skriva, iakttog små egenheter och skapade dikter av samtal hon tjuvlyssnat på. Vann Lilla August priset vid 17 års ålder. Nya dörrar öppnades och förlagskontakter skapades. Fick således en röst genom skrivandet, sa upp sig från sitt arbete och började skriva på heltid.

År 2011 kom boken ”Antiloper”.

År 2013 kom ”Fågelhuset”, en satir över kulturbranschen, en fiktiv roman.

År 2014 lanserades ”Min pappa Ann-Christine”. Fyra år tidigare hade pappan berättat för Ester och hennes pojkvän, om sin kvinnliga sida. Vi fick lyssna på en fin skildring om en mjuk, känslosam person, som redan i barndomen haft en känsla av att något inte stämde.

Boken fick stor uppmärksamhet när den kom ut och resulterade i fyrtio intervjuer på en vecka.

Både Ann-Christine och Ester bjöds in att delta i Skavlans tv program. Min pappa Ann-Christine blir film år 2020 och filmtiteln blir ”Min pappa Gunilla”.

*

*

Senaste boken Barnvagnsblues behandlar upplevelsen av att bli förälder första gången, hur man då kan uppleva en stor ensamhet. När barn nummer två föddes kom nya tankar citat: Syns det på mig att jag är en mamma nu. Boken tar upp tabun, som att uppleva ensamhet och tristess som mor. Säger själv att ”Barnvagnsblues” är en farlig titel. Citat: att skriva om mödrar är farligt, så därför skall jag göra det.

Vi fick även inblick i hur en bok blir till, och varför vi skall läsa böcker. Bland annat: man blir smart, blir mindre stressad, förstår andra bättre, blir snyggare (enligt Ester).

Vi fick även ett antal skrivtips och en skrivövning att ta med hem, nämligen att skriva ett minne i presens under tre minuter.

Kommande planer för dagens föreläsare är att skriva barnböcker.

En mycket trevlig eftermiddag avslutades därmed.

Text: Ingrid Mölstad

Bild: Paul Löfgren