Under historiens vingslag

Musikresa till Dresden och Leipzig 11-15 september 2019

Bach-statyn utanför Thomas-kyrkan

Under historiens vingslag” var SUV:s rubrik på resan till Dresden och Leipzig den 11 – 15 september. 50 kulturintresserade personer deltog. De hade haft tur att komma fram på telefon under de 20 minuter som det tog att fylla bussen från Ramkvillabuss.

Busschauffören hette Bjarne Lynbech och mycket musikkunnige Björn W Stålne var reseledare. Många bekanta ansikten syntes i gruppen som embarkerade Ryssbybygdens buss i arla morgonstund. Starttiden klockan 6:00 kändes nog väl tuff för en del, men vad gör man inte för att insupa kultur i två tyska kulturstäder?

Avsikten med resan var att se Tosca av Puccini på Semperoperan i Dresden, avnjuta konsert med musik av både Clara och Robert Schumann på Leipzigs konserthus Gewandhaus och avsluta med en musikgudstjänst med en Bachkantat i Thomaskyrkan i Leipzig. I både Dresden och Leipzig skulle guidade turer genomföras.

Paus gjordes redan tidigt under resan, vid Milstolpen, Glumslövs backar i Skåne för bussfika. Bussfika innebär att chauffören dukar ett bord med kaffe och tillbehör. Även starka drycker brukar erbjudas, dock endast utanför Sverige, när Irish coffee, en specialitet just i samband med bussfika, blandas för dem som så önskar. Bjarnes bussfika var inget undantag. Många lät sig väl smaka.

Öresundsbron

Därefter gick resan vidare över Öresundsbron till det andra stoppet som gjordes en bit in i Danmark, när det återstod cirka en timmes resa till Gedsers färjeläge. Där festade många loss på glass, som serverades i kulform, stora välsmakande kulor.

Så småningom rullade Ryssbybygdens buss ombord på färjan MF Berlin med destination Rostock och det blev tid till lunch. Flera valde panerad spätta, pommes frites med remouladsås, en rätt som också går under beteckningen Fish and chips.

Efter många timmar vidtog en alldeles oplanerad men intressant tur på smala gator genom villakvarter i staden Mahlow utanför Berlin. Så kan det gå när man skriver en bokstav fel på GPS:en. Så småningom nådde gruppen slutligen rätt hotell, där en välsmakande buffé stod dukad.

Till detta avnjöts goda drycker. Fina rum väntade gruppen som kunde njuta av välförtjänt sömn innan resan fortsatte följande dag.

Text: Rolf Wenander

Dag 2

Semperoperan exteriört

Torsdagen inleddes med en utsökt tidig frukost på vårt fyrstjärniga hotell i södra delarna av Berlin innan resan fortsatte mot Dresden. Efter en kortare oplanerad sightseeing i några villakvarter nådde vi vårt hotell för dagen vid lunchtid.

Vår svensktalande guide i Dresden


En charmerande guide lärde oss under eftermiddagen mycket om Dresden och dess historia – allt framfört på felfri svenska. Under en rundresa i bussen fick vi bland mycket annat veta hur anrika slott vid Elbes strand fått nya ägare med finansiering via tandkrämstuber eller munvatten och hur de breda strandängarna skyddar staden vid översvämningar. Under en vandring till fots inne i centrala gamla Dresden blev vi informerade om ett flertal intressanta historiska byggnader och minnesmärken, och hur de hade återuppstått efter brandstormen som ödelade stans centrala delar år 1945.

Förväntansfull publik inför Tosca

Dagens höjdpunkt var trots allt besöket på den berömda Semperoperan och framförandet av Tosca av Pucchini. Byggnadens exteriöra och interiöra skönhet var i sig en stor upplevelse. Framförandet av operan var av en sådan kvalitet att det gav såväl resedeltagare med omfattande operakunskaper som de mindre erfarna ett minne att återvända till under lång tid. Såväl en homogen ensemble med mycket goda solister som en tilltalande scenografi bidrog till detta.

Text: Eskil Fransson

Applådtack efter Tosca

Dag 3

Avresa till Leipzig

Efter en liten sovmorgon avreste vi från Dresden till Leipzig. Denna gång undvek vi motorvägen och for på mindre vägar och fick då se lite mer av det tyska landskapet. Det präglas av många jordbruksbyar med en del pittoreska hus men också många nergångna som troligen inte renoverats efter återföreningen. Vi for förbi Meissen, där porslinstillverkning fortfarande pågår. Bönderna har fått tillbaka sin mark efter kommunisttiden då den var i statlig regi och odlades i stora kollektiv. En del bönder har idag behållit det kollektiva odlandet men då med eget ägande.

Vid middagstid anlände vi till Leipzig mitt i centrum på Augustusplatz.

Torget utanför Gewandhaus med ”kyrkgaveln”

Vår första anblick var ett glashus som vi nog alla uppfattade som en kyrka därför att huset har en kyrkoportal och ovanför denna ett rosettfönster. Mycket riktigt hade här stått en kyrka från1200-talet, S:t Pauli, som dessutom hade klarat sig från kriget, men Honecker, Östtysklands ledare, kunde inte ha en kyrka på en så central plats utan sprängde den 1968, och därefter uppfördes detta glashus som nu tillhör Leipzigs universitetet.

Gewandhaus

Vid Augustusplaz ligger också ett operahus uppfört under kommunisttiden och det fina konserthuset Gewandhaus invigt 1981, med en stor glasfasad som gör att målningarna inne i huset blir synliga även utanför. Tidigare fanns ett lagerhus på annan plats för textilier och dylikt, där konserter gavs, och som hette Gewandhaus därav namnet. Huset har 1900 platser och är sinnrikt uppbyggt med många läktare där orkestern sitter i mitten.

Det gamla konserthuset i Leipzig fanns utanför centrum. Det var byggt som ett traditionellt konserthus och en kopia av det har man nu uppfört i Boston USA. På torget i Leipzig finns också en stor fontän som skall likna Fontana di Trevi i Rom. Fontänen och den förut nämnda kyrkan S:t Pauli var oskadda efter kriget.

Leipzig blev en mycket betydande stad i Tyskland på grund av sitt läge som knutpunkt för handelsvägarna genom Europa på 1100-1200talet. Det låg i skärningspunkten där vägarna för Ryssland-Frankrike och Norden-Istanbul möttes.

Leipzig blev en industri- och handelsstad där stora mässor växte upp varför man byggde gallerior. Flera vackra sådana passerade vi när vi promenerade genom staden.

Staden har ett känt universitet från 1400- talet där många berömda personer studerat bl.a. Nietzsche och Wagner och i modern tid även Angelika Merkel. Teater- och framförallt musiklivet har varit och är omfattande i Leipzig. Man har även en berömd tillverkning av musikinstrument.

Interiör mot orgelläktaren i Nicolai-kyrkan i Leipzig

Vi besökte de mest kända kyrkorna där nämligen Nikolaioch Thomaskirche. De är båda protestantiska och byggda i gotisk stil. Nikolaikyrkan har vita kolonner med gröna kapitäl och taket är som en marzipanbakelse i rosa och grönt. Utanför kyrkan står också en vit kolonn som skall påminna om att det var här som den tysta revolutionen började och som bidrog till att Östtyskland föll. Folket samlades i kyrkan där man protesterade mot regimen och bildade en mänsklig mur runt innestaden.

Staty av Mendelssohn

Thomaskyrkan är Johann Sebastian Bachs kyrka. Han kom till Leipzig för att kontrollera en orgel och fick så småningom anställning som organist där. Han ligger begravd i kyrkan men blev berömd först hundra år efter sin död. Han står staty utanför kyrkan klädd i halvlång rock med en uppknäppt knapp på magen och en ficka som är tom. Det vill visa att han hade det rätt knapert med många barn att försörja. Han hade sin bostad strax intill kyrkan vilken nu är ett museum.

En annan personlighet som vi såg stå staty i stan är Johann Wolfgang Goethe. En bankir tog dit den då 16 – årige Goethe som då inte hade några författarplaner. Han levde där i tre år och hade då tre flickvänner vars ansikten ses på vardera sidan av statyn. Den ena den sedesamma med ett kors runt halsen medan den andra var lite mer lössläppt. Goethe hörde då myten om Mefistofeles och Faust som han sedemera tog upp i sitt verk Faust. Figurerna står staty vid nedgången till Auerbachs Keller i en av galleriorna. Skall man ha en souvenir med sig från Leipzig skall det vara en djävul, men vi köpte inte någon. Vid Goethes staty ligger också det vackra gamla rådhuset som man tänkte riva när det blev för litet men som väl var gjorde man inte detta utan det blev museum.

Staty av Goethe i Leipzig

Leipzig var före andra världskriget en av Tysklands största städer men under Östtysklands tid stagnerade den. Nu är den på uppgång igen och ökar med 10 000 invånare per år. (Vi i Växjö tycker att vi ökar mycket med ca 1000 personer per år.)

Det var väldigt fint väder denna septemberdag och fullt med folk på uteserveringarna. Själva drack vi kaffe med god kaka på det anrika kafeet Riquet.

Efter en välbehövlig vila på hotellet som för övrigt ligger ganska långt utanför centrum blev vi åter skjutsade till Augustusplatz för dagens höjdpunkt – konserten i Gewandhaus. Den började med ett uruppförande av den 93-åriga kompositören Betsy Jolas från USA – Letters from Bachville. I vårt tycke mycket modernt men spännande. Andra delen av konserten uppmärksammade att det var 200 år sedan Clara Schumann föddes genom att spela hennes pianokonsert i a-moll op.7 med en ung underbar pianist från Lettland Lauma Skride. Konserten avslutades med Robert Schumanns symfoni i B-dur op.38.

En underbar dag var till ända när vi i den ljumma fullmånekvällen kom ut på den vackra Augustusplatz.

Text: Gunvor och Kjell Roth

Bach i närbild

Dag 4

Vaknade till ännu en vacker solig dag i Leipzig. Hela förmiddagen var ledig för egna upplevelser. Först klockan 14.30 skulle vi infinna oss vid huvudingången till Thomas-kyrkan.

Ett oplanerat besök gjordes helt oväntat i en Aldi affär. Något skulle visst vara billigare där. Tiden fram till den s.k. konsertserien ”Motteten” i Kyrkan kunde användas till museibesök, shoppa eller bara njuta det vackra vädret på en ute servering.

Kyrkan är en oerhört stor byggnad. Inuti kan man se väldigt fina glasfönster med Luther, Bach och av någon anledning Gustav II Adolf.

Kyrkan var överfull viket visade på invånarnas musikintresse.

Motteten bestod av olika delar. Först ett orgelstycke av Pachelbel sedan ett körstycke av Brahms. En predikan hölls med temat den barmhärtige samariern med anknytning till dagens situation med nationalister och rasister.

Dagens höjdpunkt var Bachs kantat ”Du sollt Gott, deinen Herren, lieben”. Den bestod av kör, recitativ och arior.

Sedan gick bussen till en plats utanför Berlin. Vi blev väldigt försenade på grund av mycket vägarbete till hotellet. Middag vid 21.30 tiden.

Text: Elsa Jönsson

Dag 5

Söndag 15/9 och hemresedag. Vi lämnade hotel Comfort Bernau bei Berlin klockan 8.00. Vi hittade galant ut till motorvägen. Bjarnes GPS var på gott humör.

Fikastopp och tankning. Några av oss plankade in på toan, herrarna visade hur man gjorde. En Underberg och Jägermeister smakade perfekt till kaffet.

Vid Border shops parkering i Rockstock fanns ett flertal bussar med svenska resenärer. Vi trängdes på toan och i butiken. Inköpen varierade. Vissa gillar gin, andra wiskhey eller godis. En del gjorde kanske sin årsproviantering.

I väntan på färjan i terminalen i Gedser

Innan vi steg ombord på färjan så tilldelades vi en uppgift av Björn – att ge förslag, max två, till kommande musikresa, som redovisades efter ankomst till Gedser. Kul, då blir det fler resor!!

25 olika platser föreslogs bl.a. Wien, Prag, London m.fl. Ett av de intressanta förslagen var en Baltikumrundresa till Vilnius, Riga och Tallinn. Något styrelsen får “bita i”.

Vi kom till fikat i Hurva Gästgivargård en timme för tidigt, för ovanlighetens skull, och inmundigade två goa mackor med rikligt med pålägg. Mycket viktigt på en resa. Gofika! Björn visades också vår uppskattning genom en av resenärernas lilla tal.

Avslutningsfika i Hurva

Trots att vi var för tidiga var allt färdigt och fixat. Detta resulterade i att vi anlände till Växjö redan 21.00. Fulla av kulturella och musikaliska kunskaper. Björn delade generöst med sig under resan av musikalisk historik och kompositörers livsöden. Tack för det Björn! Vi har fått många upplevelser att minnas.

Text: Kerstin Stenberg/Carin Grönevik

Fotograf: Björn W Stålne