Resan till Dalarna – 2014-05-20 — 2014-05-23

Tjugofem morgonpigga personer i sina bästa år klev på Ramkvillabussen med Dalarna som mål. Den långa färden gick genom ett vårfagert Sverige och nådde med några stopp för bensträckning Mora Parken Hotell vid kvällningen.

Nästa morgon efter god sömn i sköna sängar och härlig frukost hälsade vi på Gustav Vasa vid Målet med stort M.

På Zorngården fick vi en utförlig och mycket intressant historik över Emma och Anders Zorn, deras stora generositet och omtanke om människor i deras krets. Anders, som långa tider vistades i Amerika för porträttmålning av stora celebriteter, tog med sig många moderna ting till huset såsom kylskåp.

Lunchen serverades på M/S Gustav Vasa, som gled fram på en helt spegelblank vik av Siljan.

Om nu någon trott att Dalahästar bara var röda, så var det fel. I Nusnäs står rosa, lila, vita och t.o.m mjukishästar bredvid varandra. Den allra största hästen finns emellertid i Avesta.
Tredje dagen begav vi oss till Falu koppargruva. Solen sken, 27 gr i skuggan, men nere i gruvan var det mörkt och blött. Iklädda hjälmar och regncaper halkade vi många hundra steg ner i underjorden medan guiden berättade om alla våndor och vedervärdiga arbetsförhållanden för gruvarbetarna.

Något gultonade besökte vi den absoluta motsatsen , Karin och Carl Larssons Hyttnäs, Sunborn. Trots att vi alla vuxit upp med bilder härifrån, fick vi ett helt annat intryck vid vandringen genom huset.

Fjärde dagen lämnade vi hotellet med sina ståtliga tallar på mark täckt av blåbärsris, ett hotell att gärna återvända till.
Vi vände nosen mot lilla Nora. Guiden visste allt om staden och om Dagmar Lange. Vi mumsade glass i stora lass, den absolut läckraste.

Ett kort stopp vid Vättern.
Fastän vi färdades mer än 150 mil, var resan på intet sätt tröttande utan blev till en fin och minnesvärd upplevelse. Detta till stor del tack vare vår suveräne chauffeur Patric Lindberg och två kunniga guider – Gertrud Swahn och Leif Landquist – inte att förglömma skönsång och frågetävling.

Största dalahästen? Den är hela 13m hög!

TEXT: Kerstin Posse
BILD: Siv Bergzen och Kerstin Posse