En Mycket Annorlunda polis

”Äntligen e den igång, terminen”, hördes en och annan medlem mumla
förväntansfullt medan hon letade efter en sittplats i den snabbt fullsatta Ulriksbergs-kyrkan vid månadsmötet 11 februari. Förväntningarna var motiverade och uppfylldes till råge av en annorlunda polis vid namn Scott Goodwin, chef för polisens ungdomsgrupp vid Kronobergspolisen.Scott, född i Australien, bosatt i Sverige i 14 år, talade i stort sett prickfri svenska men med det trevliga uttal som personer med engelska som modersmål har. En mycket humoristisk man som har introducerat ett nytt sätt att berätta om polisens vardag – han gör det på Facebook.Auditoriet lyssnade imponerat hur han berättade om sitt första inlägg på Facebook, som hade fått 18 följare. Hans nästa inlägg blev till den milda grad läst att servern fick stängas av. Då hade runt 52 000 följare läst inlägget, det blev en sak för riksmedia och blev känt utanför Sveriges gränser.Men är man i Sverige så är man. Jantelagen som säger att ”du ska inte tro att du är något” vaknade till liv och Scott blev JO-anmäld, bl a av två unga juridikstuderande som dock inte hade något för besväret.

Varför blev då Scotts inlägg så populära? Det var inte svårt att förstå – han visade på skärmen ett antal av dem. Snärtigt skrivet, humoristiskt men med allvar i botten så ingen utom unga juridikstuderande kan finna skäl att opponera sig mot vare sig innehåll eller uttryck. Och det handlade om polisens vardagsarbete, från att befria berusade tonåringar från spritflaskan i handen och brölande ”fan ta polisen” vilket inte är så begåvat, till att ta hand om hasch-plantor som ingen av någon anledning ville kännas vid eller krävde tillbaka. Det var, som sagt, hög och glad stämning i salen.

Det blev tid för en kort frågestund också. Då hade det just stått i tidningarna om det uppmärksammade fallet med den kvinnliga polis som anklagats för att ha använt övervåld mot en berusad man, allt fångat på en videosekvens. Inte oväntat visade sig Scott vara en diplomat också och gled smidigt undan frågor om hans synpunkter på händelsen.

Men innan föreläsningen började hade fått samma fråga flera gånger. Det viktigaste av vad han sade då var, att han under sina 18 år som polis aldrig hade han slagit någon. Starka och ihållande applåder, foto tagna tillsammans med Scott för att visa upp för barnbarnen och så var en rivstart av terminen slut. Tack för det, Scott Goodwin, en annorlunda polis!

Text: Torsten Persson
Bild: Björn W Stålne

Idag har jag föreläst om polisens arbete med sociala media för Växjö Pensionärs Universitet. Det kom några fler än vi…

Opslået af Polisen Växjö, Alvesta på 11. februar 2014