Äta, dricka, duka. Till vardags och till fest. 2015-03-12

VI MINNS VÅRT 50-TAL

Husmödrarnas klagomål på att de gula ärterna inte mjuknade, hur länge de än kokades och att de bruna bönorna mjuknade för snabbt, var orsaken till att KF startade sitt provkök 1943. Chef blev Anna-Britt Agnsäter.

Det berättade hennes sentida efterträdare, Christina Möller, när hon talade på PUV:s föreläsningsserie om 50-talet med underrubriken ”Äta, dricka, duka. Till vardags och fest”.

– Anna-Britt Agnsäter for på studieresa till USA och var borta ett halvår. Med sig hem hade hon många goda idéer. Vi har Anna-Britt att tacka för den exakta måttsatsen med deciliter, matsked, tesked och kryddmått. Tidigare var det rena röran när det gällde hur mycket man skulle ta av olika ingredienser i matlagning och bakning.

Anna-Britt introducerade också stektermometern i Sverige, ett annat verktyg som revolutionerade matlagningen och som också har sitt ursprung i USA.

De exakta måtten och stektermometern användes i KF:s första kokbok, Vår kokbok, som kom ut 1951 och som var den första i sitt slag. På bokauktioner i dag går den för 8 900 kronor!
På 50-talet kom också det djupfrysta, exempelvis spenat, gröna ärter, torsk. Findus hade ett marknadsföringstrick: för varje fiskben man hittade i den djupfrysta torsken skulle man få fem öre. Fiskpinnar var en annan djupfryst delikatess från den här tiden.

50-talet var också mixernas glada tid: potatismospulver, kakmix. Det fanns snabbmakaroner, snabbhavregryn och hamburgare på burk!

På restaurang serverades ibland kokt tunga med svampsås. Inälvsmat, exempelvis lever i olika former, var inte heller ovanligt.

Dryckesvanorna ändrades. Under 50-talet var det inte särskilt vanligt med vin till festmåltider, det kom först under 60-talet. Man dukade med fint porslin och vita dukar, man skulle vara jämna par vid bordet.

I dag kommer det ut cirka 30 000 nya kokböcker per år i hela världen. Christina Möller är själv med i en jury som bedömer de svenska kokböckerna. Hemma hos henne väntar 70 nya kokböcker på hennes utlåtande.

Christina Möller avslutade med att slå ett slag för potatisen, samtidigt som hon gärna skulle vilja se en kokbok med rätter för äldre.

Text och bild: Rolf Wenander

Christina Möller med ett verktyg i handen som gjorde matlagning och bakning mer exakt: måttsatsen.