Stalin – 2015-05-04

…KACKERLACKSMUSTASCHER…

 
 
 
Som så vanligt hade Elisabeth Hedborg mycket väl funna – och kunniga – illustrationer i sitt föredrag om Stalin.
Och som vanligt var Ulriksbergskyrkan fylld till sista plats i denna föreläsning i historie-serien.
Citatet i underrubriken ”Skrattande kackerlacksmustascher och hans stövelskaft glänser” finns i en dikt av den ryske poeten Mandelstam (död 1938).

Elisabeth Hedborg tecknade ett mycket levande och fylligt porträtt av den man som egentligen hette Dzjugasjvili och föddes i Georgien och att han ursprungligen var tänkt att bli präst – åtminstone enligt moderns önskemål – är verkligen ägnat att förvåna.
Men mer eller mindre av tillfälligheter hamnade Stalin inledningsvis i historiens skugga.
Hans namn dök upp som först i en artikel i Pravda. Och med tanke på att namnet för tankarna till ”stål” var det självfallet ett lämpligt namn på den som ville förknippas med styrka.

1917 – revolutionens år – var Lenin, Trotskij och Stalin dom tre starka. Men efter Lenins död 1924 lyckades Stalin manövrera bort Trotskij och 30-talet blev den stora terrorns tid. Många hade en resväska packad när man gick och la sig på kvällen. Man visste inte vem som skulle knacka på och förpassa ohagliga personer till någon av fånglägren. Det var så Gulag fylldes med upp till 41 miljoner. Och samtidigt formades en kulturpolitik som skulle skapa den sovjetiska människan. Den socialistiska realismen skulle genomsyra alla konstarter.

 
 
1939 skrev Hitler och Stalin på den gemensamma Molitov-Ribbentrop-pakten. Och Stalin trodde att han därmed skulle kunna ta åt sig av delar av Europa. Men Hitler spelade ett elakt spel, och 1941 i augusti anfölls Sovjet. Tyskarna kom ända fram till några km från Moskva. Men Stalin och det sovjetiska folket stod emot och till slut stod man som segrarmakten.
Alla har vi bilden av Churcill, Roosevelt och Stalin på en bänk på Jalta på näthinnan. För det sovjetiska folket var Stalin den store hjälten.

Efter Stalins död i mars 1953 började dock avstaliniseringen. Chrustjov var en av de nya ledarna som i ett uppmärksammat tal tog upp Stalins alla oegentligheter och smutsiga spel. Hjälten Stalin hade blivit blivit av med sin gloria så till den milda grad att han blev bortplockade inte bara från åtskilliga bilddokument utan också rent fysiskt från sin plats
bredvid kamrat Lenin i mausoleet vid Röda Torget.

Elisabeth Hedborg – mångårig korrespondent i Moskva – kunde få oss att lyfta blicken och göra en återblick in i sovjetisk historia under 1900-talet.

 
 
Text och bild: BJÖRN W STÅLNE