Minns du dem än – melodierna från 60-talet? 2016-04-14

MARTINA WESSMAN, BÖRJE WESSMAN OCH JENS FILIPSSON HJÄLPER OSS ATT MINNAS MELODIERNA OCH HÄNDELSERNA FRÅN 1960-TALET.

Fortfarande ett halvt sekel senare kommer vi ihåg Kjell Stenssons
aprilskämt som det absolut bästa genom tiderna om hur vi skulle kunna förmå vår svart-vita TV att med hjälp av en sönderklippt en nylonstrumpa, sax och tejp skulle kunna få TV:n att visa färg. Året var 1962.

Det var med EKO-klipp om högertrafikomläggningen, Gagarins sputnik-skutt, Kennedy vi möttes i Ulriksbergskyrkan, när vi skulle ta plats för att minnas melodier och händelser från 60-talet.
Och dom som hjälpte oss att minnas var trion Martina Wessman, Börje Wessman och Jens Filipsson.

Trion musicerade oerhört samstämt och med stor inlevelse.
Vi fick uppliva inte mindre än femtontalet gamla dängor, varav vi väl egentligen kände alla. Det verkade i alla fall så när det nynnades diskret i raderna t.ex. i ”Tunna skivor”, ”Minns i November”, ”April, April”, ”Edith Piaff”, ”Ta av dig skorna” m.fl., m.fl.

Och Martina påminde oss om Miljonprogrammet, IKEA, Melodikrysset och
Hylands hörnas ABC-bok, där hela svenska folket (som vanligt) skulle skicka in verser – en för varje bokstav. Några är måhända fortfarande dagsaktuella: ”Maskulinum är kön med mycket högre lön”. Det hade väl inte gått att undvika en skrattsalva för den versen år 2016 heller.

Vi påmindes också om ”du-reformen” och EKO-citat som ”Ett litet steg för människan men ett stort steg för mänskligheten” när Armstrongs tog det första steget på månen.

Ja allt det där visste ju vi som satt i salongen. Men vi kunde nog lite till mans och kvinns inom oss ändå tänka: ”Javisst ja” och det är extra roligt att få den där lilla extra kicken att öppna luckorna i minnet. Det är ju inte endast historiska data eller tekniska fakta som gör att vi så gärna kommer till PUV:s föreläsningar. Ren underhållning är också angeläget. Och underhållande var det i denna sista av terminens föreläsningar i serien om 60-talet. Glädjespridare var fader (knappdragspel), dotter (sång och berättare) och sambo (saxofon).

Text och Bild: BWS