Resa till Blekinge – 2017-05-23

Kulturresa till Blekinge den 23 maj 2017

Efter en fulltecknad resa till Blekinge den 11 maj var det dags för oss 48 förväntasfulla resenärer att äntra bussen till Blekinge i härligt majväder med bussfika vid mack i Listerby.

Johannishus slott

Sedan besökte vi Johannishus slott där vi fick sakkunnig guidning av greve Hans Wachtmeister. Slottsbyggnaden är från år 1772 och byggd i renässansstil och godset har stora landarealer varför många säger att ”greven äger halva Blekinge”. Släkten Wachtmeister härstammar från Estland och många generationer senare flyttade Hans far in i slottet år 1949. Efter faderns bortgång år 1995 har fidelkommissen avvecklats. En amiralgeneral i släkten påverkade Kung Karl XI att låta bygga staden Karlskrona år 1685. Någon annan Hans i släkten blev landshövding i Blekinge under 1800-talet. Under rundvandringen i slottets sällskapsrum och bibliotek fick vi se många målade porträtt av betydande personer i den anrika släkten.

Hans Wachtmeister

Lunchen intogs i ombyggt sädesmagasin med namn Äggaboden i Gärestad och bestod av älgfärsbiff med tillbehör alla från närbelägna trakter.

I byn Edestad (Ronneby kommun) mötte allkonstnärinnan Susanne Demåne (född i Växjö) upp på trappan till den gamla folkskolebyggnaden. Hennes livsresa började här år 1998 då hon köpte ett förfallet och tomt gammalt skolhus. Där fanns ingen trädgård utan bara asfalt och gammalt skräp. Att leva och verka som konstnär var och är min dröm säger Susanne. Sedan penslar, dukar, färgtuber och min motorsåg tagit plats flödar inspirationen mer än någonsin. Jag målar och skulpterar också min trädgård omformas. Tanken var att överleva som konstnär. Här bor jag och verkar på den bästa platsen på jorden allt enligt Susanne, som har ett klocktorn från 1500-talet och en vacker kyrka från 1200-talet som grannar.

Susanne Demåne

Vilka fina utemiljöer och rum för eftertanke hon skapat. Som en sann djurvän tar Susanne om sina fem hästar som hon dresserar på ett lekfullt sätt. Det fick vi bevis på när hon tillsammans med hingsten Cobus och senare även lille Ferrari visade upp samspel människa-häst. Vilken härlig upplevelse vi fick från första parkett vid utomhusmanegen. Konsthall ovanför stallet och utställningrummen i skolbyggnaden med alla skulpturer fick vi sedan njuta av innan några passade på att fika i det upprustade gamla församlingshemmet, som nu är cafe´.

Susanne Demåne visar sin utställning ”Människan och trädet” i Karlskrona i sommar och denna utställning kan vi också få se i Huseby från den 1 september.

Text och foto: Ragnar Christerson