En inblick i Carl Malmstens livsverk och formgivning – 2017-03-31

Carl Malmstens livsverk och formgivning

Bodil Anjar, VD och rektor på Capellagården, gav oss en inblick i Carl Malmstens livsverk och formgivning. En berättelse med både ljus och mörker.

Carl Malmsten

Carl Malmsten föds i Stockholm 1888 och till en början är hans barndom ljus med härliga somrar hos morföräldrarna vid Brunnsviken. Men vid 10 års ålder står hans unga mamma inte ut i äktenskapet och lämnar familjen. Carl får inte träffa sin mor och det blir många tunga år för honom. Hans far skickar honom redan tidigt iväg för språkstudier under flera sommarlov, både till England och Tyskland. Han har inte någon bra kontakt med sin far. Det enda de tycks ha gemensamt är utflykterna till Skansen och allmogekonsten där. Skolan är jobbig, han är olyckligt kär, han vill hoppa av strax för studentexamen men övertalas att fullfölja studierna. Pappan vill förstås att han ska studera vidare, helst till läkare eller arkitekt. Men Carl vill jobba med händerna. Det är då han trivs bäst och han jobbar några år som lärling hos snickare på Söder i Stockholm. När Stockholms Stadshus byggs utlyses en möbeltävling och det visar sig att Carl Malmsten vinner både första och andra pris och får uppdraget att inreda stadshuset. Nu följer några bra år. Carl gifter sig med Siv Munthe, får 5 barn, startar eget och anställer medarbetare. Han får också andra fina inredningsuppdrag som vardagsrummet på Ulriksdals slott åt kronprinsparet, Tändstickspalatset, Waldorf Astoria i New York. Han samarbetar med Märta Måås-Fjätterström och Wilhelm Kåge.

 

*

De fem barnen får en fin uppväxt. Men när den äldste ska börja skolan påminns Carl om sina egna jobbiga år i skolan. Det får till följd att han startar Olofskolan för sina egna och andras barn som där får en stimulerande och positiv skolmiljö. 

1930 äger Stockholmsutställningen rum och funkisen med raka, rena linjer slår igenom. En stil som upprör Carl och han blir kallad för en ”konservativ och trist typ”! Nu går det trögt några år. Carl ägnar sig åt hantverksskolan på Söder och sommarkurser i slöjd och hantverk över landet. Han kommer till Åland, hittar pinnstolen och skapar Lilla Åland. Men Carl Malmstens stol får bara 8 ryggpinnar, de flesta har 9 pinnar, vilket gör den skönare att sitta i då man slipper en pinne direkt i ryggraden.

*

Bodil Anjar med Carl Malmsten i bakgrunden

Carl Malmstens ambition är att jobba med hela människans behov – textil, keramik, möbler, odling. Han försöker förverkliga detta med Hertha Olivet och Nyckelviksskolan, men samarbetet fungerar inte. På 50-talet får han ett tips om gårdarna i Vickleby och idén med Capellagården föds. Carl Malmsten är nu 69 år. På Capellagården bedrivs utbildning i möbel- och inredningssnickeri, textil och keramik. Där finns också en ekologisk trädgårdsutbildning med örtagård, rosengård, fruktträdgård och grönsaksodling. 

Sommartid kan man besöka elevutställningar och sommarkurser.

Text Katarina Sigl