Litteratur – Erik Fichtelius – 2017-02-23

Det finns inga böcker om vad som är en nyhet”

Så började Erik Fichtelius sin föreläsning om just hur man vet om man står inför en nyhet.

Detta var vårterminens första föreläsning i litteraturserien. Det är ingen tvekan om följande: Är det någon som kan värdera vad som är en nyhet så är det Erik. Och följdriktigt presenterade han sin bok ”Vad är en nyhet? – en bok med 100 korta frågor och långa svar.”

Men det blev en riktig sinnesöppnare.

Vi ställdes inför många frågor som man måste ta ställning till.

Och vi ställdes inför frågeställningar om hur man värderar en händelse så att man förstår att man snubblat över en nyhet.

Erik berättade om hur han som mycket ung radioreporter kunde konstatera att ett sportplan hade svårt att landa på flygfältet i Norrtälje.

Men det blev ju ingen nyhet, för planet kom ner lyckligt enligt Erik.

Problemet hade varit att landningsstället inte fällt ut sig ordentligt. Men den rådige piloten hävde sig ut genom dörren och med handkraft och upp och ner lyckades få ut landningsstället medan flyget fortfarande var i luften.

I DN kunde man dock läsa att ”piloten med risk för eget liv räddat 5 passagerare i planet…”

Föreläsningen handlade en hel del om sociala medier och ”den svenska trollfabriken”, alltså hur vissa medier har en egen agenda innebärande att misshälligheter i samhället beror på muslimerna eller bögar eller varför inte judarna.

Det gäller att kunna värdera vad som är opartiskt och vad som är fakta.

En dag som denna var det självfallet omöjligt att inte tala om president Trump och vad som är ”fakta” och vad som kan vara ”alternativa fakta…”

När man trängde bakom Trumps uttalande och verifierande intervjuer med två poliser i Malmö, visade det sig att deras intervjusnuttar var ihopklippta – och framför allt svar på andra frågor. Det var alltså – enlig Erik – den tendensiösa TV-kanalen Fox som behandlade sanningen på det sättet och låg till grund för Trumps nedsättande åsikter om Sverige.

Därmed blir Fox en mycket tydlig representant för Tyckarmedier.

En annan problematik handlade om Google-algoritmer. ”Googla aldrig på dina symtom”, var det goda rådet. Google har en raffinerad metodik som lägger ihop vad du tidigare frågat om och och lägger därefter svaren till rätta i filterbubblor för att det ska passa dig.

Det var en synnerligen intressant och ofta mycket underhållande föreläsning i Ulriksbergskyrkan.

Och Erik var väldigt alert när han ställdes inför frågor från podiet.

En fråga handlade självfallet om hur papperstidningarna ska klara sig i konkurrens med internet-media.

Att media i himlen kommer att öka betydligt torde vara ofrånkomligt. Det stora problemet är att få finansiering för överlevnad.

Hur ska vi klara av att finansiera kvalitetsjournalistiken?”

Tre begrepp inpräntade Erik:

  • Opartiskhet
  • Objektivitet
  • Konsekvensneutralitet

Med den journalistiska fostran Erik fått inom Public Service-företaget Sveriges radio och framför allt Eko-redaktionen är detta begrepp som sitter i väggarna.

Det är lätt att förstå efter alla år på radion – både som reporter och som
Eko-chef.

Och skjutjärnen kan ha siktet fel inställt: En journalists främsta uppgift är att rapportera – inte fälla.

Samtidigt som han framhöll den stora skillnaden mellan journalister och informatörer – t.ex. på kommunen. Den senare kategorin har nämligen till uppgift att föra ut propaganda vilket ju inte är detsamma som den objektiva sanningen.

Eriks mest fundamentalistiska tes: Det borde vara förbjudet med mediaträning. Vad medborgarna vill ha är svar på frågor – inte något upprepat eller någon utantill-läxa oavsett vilken fråga som ställs. Pappegoj-metoden undergräver sanningen.

I tidernas radiobegynnelse, när Ekot var det ledande och mest trovärdiga nyhetsmediet, var det lätt att säga att nyhetsvärderingarna och den goda journalistiken satt i väggarna på Eko-redaktionen. Under senare decennier efter det att de gamla rävarna – eko-chefen Anders Wilhelmsson t.ex. – var borta var Erik Fichtelius en av dom som var ledande chefideolog. Det var inte så konstigt att han under en period var gästprofessor i journalistik.

Hans tankar om journalistik har varit vägledande för många journalister.

Erik Fichtelius vid kaffebordet

Text och Bild BWS