Studiebesök – Stadsträdgården Växjö – 2017-04-26

Studiebesök på stadsträdgården i Växjö.

Eftersom jag tycker att vi har en vackert smyckad stad med vackra parker med välskötta rabatter och innerstaden med vackra blommor i stora krukor, var jag mycket förväntansfull inför besöket på stadsträdgården.

*

Ida och Juliane

*
Det är Ida och Juliane som visar oss runt. Stadsträdgården har legat på Öster sedan 50-talet. Här odlas i huvudsak vår- och sommarblommor till planteringarna i Växjö och yttersområdena Rottne, Ingelstad m fl. En del fröer sår de själva och driver upp planter, men de flesta plantorna köps in.
De som jobbar i trädgården ligger alltid en årstid före. Vårblommorna är redan planterade och nu är det sommarplantorna som gäller i växthusen. Det är ett gediget jobb som görs. Alla tidiga blommor på plockas bort från plantorna för att de ska växa till sig och bli kraftiga.
*

En årstid före

*
Bevattning och gödsling sker via datorer. Sommartid sprayas växthusen utifrån med kalk för att växterna ska få skugga och att det inte ska bli för varmt inomhus.
Växjös trädgårdsingenjör gör treårsplaner och varje år är det ett särskilt tema med färger och arter. I år blir det mycket blått och gult eftersom vi tydligen ska få kungabesök i sommar.
*

En gammal kaktus

*
Dalieknölarna, som planteras bl a i Linnéparken, plockas upp varje höst och övervintras i växthusen. Suckulenterna plockas också upp på hösten. Från dessa tas sticklingar som sparas till kommande år.
Det var roligt att se Växjös stolthet, de gamla kaktusarna. Många av dem är 30-40 år gamla. Personalen ser till att ta sticklingar också från dessa för att hela tiden se till att de föryngras. Håll ögonen öppna. I sommar kommer ännu en 30 år gammal Agave att blomma. Denna planteras som vanligt i Linnéparken. Agaven blommar bara en gång. Därefter dör den.
*
Text och Bild Yvonne Gustafsson