Cancerland tur & retur – 2017-04-06

Karin besöker oss för andra gången. Hon är läkare, gynekolog och författare. Har en bakgrund i Växjö, bodde här 76-83, jobbade då som lärare. Flyttade till Lund och då inga lärarjobb där omskolade hon sig till läkare. Jobbat 16 år i Lund. Sommarhus på Gotland och jobbat även där. Numera en vecka i månaden på Ystads kvinnoklinik.

*

*

2001 kom första boken ut. Hunnit bli 15 sedan dess. Ture Sventon inspirerade till deckarvalet. De flesta utspelar sig i Oskarshamnsmiljö. Dock inte bara deckare, Sigrids hemlighet, en historisk roman, ledde till andra böcker. Har skildrat bl a polioepidemin på 50-talet.

Karin är mycket anlitad som föreläsare just nu. Anledningen var att hon befanns ha en ändtarmscancer i början av 2015. Opererades och skall nu vara botad. Har blivit tjocktarmscancerns ansikte utåt på något vis. Karin berättade om hur hon fick blod i avföringen och efter en misslyckad kontakt med primärvården tog kontakt med kollegor på sjukhuset som snabbt tog hand om henne, diagnosticerade korrekt och opererade. Hon berättar om vården, hur hon hamnade på en fyrsal, hur trevliga alla med ett undantag av en förgrämd undersköterska var. Tyckte hon fick fantastisk hjälp.

Hon poängterar att får vi blod i avföringen skall man stå på sig och kräva noggrann undersökning.

Efter ett cancerbesked är vi sårbara. Berättade om hur tråkigt hon tyckte det var att skvallret om hennes diagnos gick före henne. Hon berättade att hon blev psykiskt sämre ett tag efteråt och att hon gick till en psykiatriker. Hon fick panikångest.

*

*

Det viktigaste nu är nära och kära.Hon har beskrivit allt i sin bok :Cancerland tur&retur. Karin avtackades med en mycket varm applåd.

Vid pennan:

Carl-Magnus Mölstad